4 mąstymo klaidos, kurias daro ieškantieji darbo

Kasdien bendraudami su darbo ieškančiais žmonėmis pastebime, kaip tam tikri įsitikinimai, nuostatos ar mąstymo klišės trukdo sėkmingai ieškoti darbo ir siekti profesinės sėkmės. Dalinamės keletu iš  jų:

1. „Turiu specialybę ir man nebereikia mokytis“

Jokia specialybė nestovi vietoje – nesvarbu, ar esate betonuotojas, indų plovėjas ar buhalteris – nė viena iš šių profesijų prieš 10 metų nebuvo tokia, kokia yra dabar. Rinkoje pokyčiai jau matuojami nebe metais, net ne pusmečiais, o dar greičiau. Pažangiausiose įmonėse, kuriose tenka lankytis, pokyčiai vyksta kone kasdien. Nuolat organizuojami mokymai, atnaujinami procesai, įvedamos technologijos, keičiasi rinkos. Todėl jeigu esate savo profesijos atstovas, turite nuolat laikyti ranką „ant pulso“. Net jeigu nedirbate (tiksliau tariant –  ypač, jeigu nedirbate), reguliariai skirkite laiko gilintis į savo specialybę ir domėtis naujovėmis.

2. „Neįgaliųjų (vyresnių, jaunų) niekas nenori priimti“

Ne paslaptis, jog mūsų visuomenėje stereotipai ir nuostatos vis dar egzistuoja. Darbdaviai nėra išimtis. Nepaisant to, nepaliaukite ieškoti tokio darbdavio, kuris nevertina kandidatų pagal priklausymą tam tikrai grupei (o  tokių tikrai yra).  Venkite akcentuoti informaciją, kuri gali jums pakenkti. Nepradėkite savo prisistatymo (kreipiantis raštu ar per darbo pokalbį) tokiomis frazėmis kaip: „man jau 54 m.“, „esu 2 grupės invalidas, negaliu dirbti sunkaus fizinio darbo“, „neturiu jokio darbo patirties“ ir pan.  Vietoje to, ieškokite, kaip darbdaviui kuo geriau parodyti savo gebėjimus ir motyvaciją dirbti įmonėje.

3. „Pakvietė į darbo pokalbį, tačiau neisiu, nes…“                                                               

Jeigu jus pakvietė į pokalbį, vadinasi, esate vertinamas kaip potencialus kandidatas. Net jeigu manote, kad siūloma darbo vieta jums nėra idealiai tinkanti, vis tiek nuvykite į darbo interviu. Ir ne tik dėl to, kad pasitreniruotumėte savo prisistatymo gebėjimus, kurių gali labai prireikti, kai gausite tą tikrąjį svajonių pasiūlymą. Darbo pokalbis taip pat yra gera proga susidaryti savo nuomonę apie įmonę ir siūlomą darbą (kuris, beje, gali pasirodyti visiškai kitoks nei įsivaizdavote). Turėdami daugiau informacijos galėsite daryti labiau pagrįstus sprendimus.

4. „Daug kartų nepasisekė, todėl nebeverta stengtis“

Sunku, kai išsiunti 50 CV ir nesulauki jokio grįžtamojo ryšio. Nelengva, kai patenki į paskutinį atrankos etapą, tačiau pasirenka kitą kandidatą. Bjaurus jausmas, kai per darbo pokalbius darbdaviai visi kaip vienas žada: “mes jums paskambinsime“… ir nepaskambina. Tuomet kyla jausmas, kad esi nereikalingas ir norisi viską mesti. Žinokite, kad nuleisti rankas yra blogiausias pasirinkimas.Pabandykite į nesėkmes pažiūrėti kaip į pamokas, kurios padeda judėti į priekį. Nepaliaukite ieškoti atsakymų, ką reikėtų daryti geriau, kitaip. Galbūt keisti taktiką, ar ieškoti patarimų. Žmonių, kurie padėtų.
… arba ateiti į mūsų „Darbo paieškos laboratoriją“. Tai 10 užsiėmimų ciklas tiems, kurie nori iš naujo atrasti savo stiprybes, atgauti prarastą savivertę, išdrįsti keistis ir …. tiesiog smagiai praleisti laiką 🙂  Registruokitės į liepos mėnesio užsiemimus